Tips & tricks


FairPlay-Charter voor Competitiespelers 

1. Schrijf je in in maximum 2 tornooien per week
Per week (het finaleweekend bepaalt het weeknummer en vind je terug op de website in de kalender) mag je slechts aan 2 tornooien deelnemen. D.w.z. dat je die week op slechts 2 clubs mag spelen en dus wel verschillende reeksen kan spelen als de wedstrijdleider dit toelaat. Daarbij komt nog dat je bij de jeugd in het kader van de Volkswagen Tour per week maximum 2 enkelreeksen mag spelen.

2. Inschrijven betekent spelen
Als je je inschrijft, wordt er van je verwacht dat je ook speelt. Zomaar forfait geven kan echt niet. De wedstrijdleider probeert jouw beschikbaarheid op die van je tegenspeler af te stemmen. We vragen dus om je een beetje flexibel op te stellen.

3. Kom op tijd voor je match! (15 min. voor aanvang)
Respecteer de planning van de wedstrijdleider en zorg ervoor dat je steeds 15 min. vooraf aanwezig bent voor je wedstrijd. Wie te laat komt zonder reden, kan uitgesloten worden door de wedstrijdleider.

4. Respecteer de beslissing van scheidsrechter en wedstrijdleider
Een wedstrijd en tornooi leiden is niet altijd even makkelijk. De scheidsrechters en wedstrijdleiders zijn vrijwilligers die tennis een warm hart toedragen. Ze doen hun uiterste best en zijn onpartijdig. Respecteer dan ook hun beslissingen. Mochten er toch problemen zijn, probeer dit dan op een positieve manier te bespreken.

5. Je hebt 5 minuten opwarmingstijd
Om het strakke schema te volgen, is de opwarmingstijd beperkt tot 5 minuten. Komt je tennismotor iets trager op gang? Dan kan je vooraf in je eigen club inslaan. Echte diesels lopen de ochtend van hun match uiteraard een halve marathon.

6. Respecteer je tegenstander!
Behandel je tegenstander zoals je zelf zou willen behandeld worden: sportief én boordevol 'tennisgoesting'.

7. Coaching door ouders of trainer tijdens een tornooiwedstrijd is niet toegelaten
Coaching tijdens tornooiwedstrijden is NIET toegelaten, niet op de spelersbank en ook niet langs de afsluiting. Supporteren is wel toegelaten maar … wees sportief en applaudisseer voor mooie punten van beide spelers.

8. Veeg telkens je terrein na de match
Ook jij speelt toch graag op een netjes geveegd terrein? Maak er een gewoonte van om op het einde je terrein te vegen.

9. Winst of verlies … have fun!
Je speelt de wedstrijd om te winnen maar je moet ook kunnen verliezen. Geef een hand na de match, je krijgt het zeker terug!

Volgende maand: Tactiek op Gravel.


 

 FairPlay-Charter voor Interclubspelers 

1. Wees op tijd voor je ontmoeting (15’ voor aanvang)
Respecteer de planning en zorg ervoor dat je steeds 15 min. voor aanvang van de ontmoeting aanwezig bent. Op tijd komen getuigt ook van respect voor je tegenstander en de interclubleider die ervoor zorgt dat je op tijd aan je match kan beginnen.

2. Zorg dat je steeds je VTV-kaart bij je hebt als je interclub speelt
Alles wordt toch elektronisch bijgehouden? Ja, maar…de interclubleider kan op die manier je identiteit controleren en je lidkaart is het bewijs dat je aangesloten bent in het huidige seizoen.

3. Tijdens een interclubmatch mag enkel de coach op de spelersbank raad geven aan de speler
Enkel de coach die op het formulier “ploegensamenstelling” is vermeld, mag op de spelersbank plaatsnemen. Hij mag enkel advies geven tijdens de rustperiode na elke set (setbreak) en ook tijdens elke kantwissel. Coachen is niet hetzelfde als arbitreren! Zijn er toch problemen, vraag er dan de wedstrijdleider bij.

4. Je hebt 5 minuten opwarmingstijd
Om het strakke schema te volgen, is de opwarmingstijd beperkt tot 5 minuten. Komt je tennismotor iets trager op gang? Dan kan je vooraf in je eigen club inslaan. Echte diesels lopen de ochtend van hun match uiteraard een halve marathon.

5. Respecteer je tegenstander
Behandel je tegenstander zoals je zelf zou willen behandeld worden: sportief én boordevol 'tennisgoesting'.

6. Roep de score duidelijk af en vermijd zo discussies
Een eeuwenoude tenniswijsheid luidt als volgt: “Waar men goed articuleert, wordt minder over de score gedebatteerd”. Oefen je “mompeliaans” dus ver weg van het terrein.

7. Respecteer de interclubleider
Deze vrijwilligers doen hun uiterste best om de interclubontmoeting in goede banen te leiden. Mocht je een opmerking hebben over een beslissing, blijf tactvol en positief. Net als zij.

8. Wees sportief voor beide partijen
Ouders, vrienden of kennissen, het maakt niet uit: sportieve supporters zijn meer dan welkom.  Applaus voor mooie punten van beide spelers maakt de match nóg leuker om bij te wonen.

9. Interclub is in de eerste plaats bedoeld als een gezellige dag samen met je vrienden, al wil je natuurlijk liefst winnen…


 

FairPlay-Charter voor Recreatiespelers          

  • Veeg telkens je terrein na de match . Maak er een gewoonte van. Net zoals je ¹s ochtends je tanden poetst. Want als we het allemaal doen, wordt het leven voor iedereen prettiger.
  • Stop voor het einde van het uur zodat je het terrein en de spelersbank proper kan achterlaten (opgeveegd staat netjes!). Zorg ervoor dat de clubeigenaar niet dankzij jou langs het containerpark moet.
    De spelers van de volgende match zullen je dankbaar zijn!
  • Reserveer pas een terrein als je helemaal zeker 100% gegarandeerd komt spelen op die datum.
  • Speel op het terrein dat je gereserveerd hebt (ook al schijnt de zon er minder hard).
  • Geef de vrijwilligers van je club een welverdiend schouderklopje.
  • Geef het goede voorbeeld aan de volgende generatie (én aan de vorige indien nodig).
  • Weet dat jouw positieve houding de tennissport nog waardevoller maakt. 

Met sportieve Fairplay groeten,

Bernard Dewamme

 Sponsors